» Peki bu hastalık çıktıktan sonra neler yapmalıyız?
Ekonomik olarak uğradığımız kaybı en aza indirmek ve diğer hayvanlarımızı korumak için hayvan barınaklarımızı, işletmemizi sıkı bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutmamız gerekmektedir. Ardından hasta hayvanların bulunduğu ortamdaki tüm Equipmentsı ve özellikle otomatik süt sağım makinelerinin dezenfeksiyona dikkat etmek zorundayız.
Dezenfeksiyon işlemini yaparken hem etkili hem de ekonomik dezenfektanları uygulamalıyız.
Türkiye'de tek temsilcisi olduğumuz Antec Dupont firmasının dezenfektanları yoğun sulandırılma oranları sayesinde Şap , Şarbon, Tuberkuloz, Kuş Gribi vb. pek çok tehlikeli hastalık etkenini ortadan kaldırmada hem ekonomik olması hem de kesin çözüme ulaşmasından dolayı Dünyanın tek tercihi olmuştur.
Aşağıda Şap Hastalığında Antec Dupont dezenfektanlarının kullanım oranları yer almaktadır.
Ürün Adı: Sulandırılma Oranı
İyofarm 1 / 600
FARM FLUID S 1 / 700
VIRKON S 1 / 1300
LONG LIFE 250 S 1 / 500
SINIR KAPILARI:
Sınır kapılarında özellikle araç dezenfeksiyonu önemlidir. Araçları dezenfekte etmekte kullanılacak dezenfektanı seçerken bazı kriterlere mutlaka dikkat edilmelidir.
Bazı sınır kapılarımızda kışlar (-10)' lara yazın (+40)Co' lere varan ısı değişikleri, organik madde bulaşıklığı görülmektedir. Kullanılacak dezenfektan seçiminde bu aralıkta çalışacak etken maddelere ve özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Yine güneş ışınları dezenfektanı denatüre etmemeli, stabilitesi uzun, penetrasyon özelliği yüksek, temas süresi kısa etken maddelere sahip dezenfektan kullanılmalıdır. Araç dezenfeksiyonunda önemli olan organik-inorganik kirliliktir. Bir çok dezenfektan kirlilik durumunda etkisini yitirmektedir.
Sınır kapılarındaki su depolarında hazırlanacak 1 : 1000 oranında Virkon S solüsyonu veya 1 : 500 oranında hazırlanacak Antec Farm Fluid S solusyonu yüksek basınçlı bir püskürtücü kullanılarak özellikle araçların alt kısımları dezenfekte edilmelidir. Son yıllarda özelikle kanatlı ve atçılık sektörlerinde yaygın olarak kullanılan 'Araç Dezenfeksiyon Bantları' yine sınırlarda kullanmaya uygundur.
BULAŞIK VEYA RİSK ALTINDAKİ AHIRLAR:
1 : 500 oranında hazırlanan Antec Farm Fluid S solüsyonu ile ıslatılan gübre, pislik, akıntı ve diğer salgılar süpürülüp kazınarak ahırdan uzaklaştırılır ve imha edilir. 1:200 oranında hazırlanan Antec HD3 solüsyonu ile ıslatılan yüzeyler, bir süre beklendikten sonra yüksek basınçlı bir püskürtücü kullanılarak durulanır. Deterjanlı ön yıkaması tamamlanan ahırın tüm yüzeyleri 1 : 500 oranında hazırlanan Antec Farm Fluid S ile dezenfekte edilir.
Ahırdan çıkarılan tüm ekipman kaba temizliği yapıldıktan sonra HD3 solüsyonu ile yıkanır, durulanır. 1 : 1000 oranında hazırlanan Antec Virkon S solüsyonu ile spreylenerek dezenfekte edilir.
TAŞITLAR:
Hayvan nakilinde kullanılacak taşıtların iç yüzeyleri ve tabanı 1:1000 oranında hazırlanan Virkon S solüsyonu ile dezenfekte edilir. Aracın dış kısımları ve özellikle alt bölümler ile tekerlekleri 1 : 500 oranında hazırlanan Farm Fluid S solüsyonu ile dezenfekte edilir.
AYAK HAVUZLARI:
Çiftlik ve ahır girişlerinde ayak havuzları hazırlanmalı, içerlerine 1 : 250 oranında hazırlanmış Farm Fluid S solüsyonu konulmalı ve solüsyon haftada 1 değiştirilmelidir.
PERSONEL:
Personel çiftlik girişinde koruyucu temiz kıyafetler giymeli, çiftlikte yapacağı işlerde mutlaka eldiven giymelidir.
SÜT İŞLETMELERİ:
SÜT TOPLAMA TANKLARI:
Temizlendikten sonra 1:1000 oranında hazırlanmış Virkon S solüsyonu ile dezenfekte edilen boş tanklar temiz su ile iyice durulanır.
Dolu tankların dış yüzeyleri 1:500 oranında hazırlanan İyofarm solüsyonu ile ıslatıldıktan sonra toplanması için yol kenarına bırakılır.
Süt toplama tanklarını taşıyan şoförler mümkünse çiftlik içerisine alınmamalıdır. Girmek zorunda kalanlar koruyucu kıyafet giymeli ve çizmelerini ayak havuzlarında dezenfekte etmelidirler.
SÜT TOPLAMA TANKERLERİ:
Tanker hortumu veya tankerden kaynaklanacak her türlü sızıntı temizlendikten sonra 1:1000 oranında hazırlanmış Antec Virkon S solüsyonu ile spreylenmelidir.
HAYVANLARDA OLUŞAN LEZYONLAR:
Hayvanlardaki ayak, meme başı ve özellikle ağız lezyonları 1:700 oranında hazırlanmış Farm Fluid S ile bolca yıkanarak ve ovularak düzenli olarak temizlendiğinde lezyonlarda hızlı bir gerileme görülür ve hayvan kısa sürede yeniden yem yemeye başlar.
İyi bir üretim ve kazanç sağlamak için hastalıkları üretim alanımızdan uzak tutmamız gerekir. Buda HACCP çerçevesinde etkili ve doğru bir dezenfeksiyon işlemiyle gerçekleşir.
|